Wartość forta

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Wartość forta

Post autor: Piotr de Zaym »

Mam prośbę - czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest wartość forta? Wiem, że może być to trudne, tak jak określenie wartości liberta w Sarmacji. Ale chyba nie niemożliwe?
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Wartość forta

Post autor: Ronon Dex »

Piotr de Zaym pisze: 28 sie 2024, 16:52 Mam prośbę - czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest wartość forta? Wiem, że może być to trudne, tak jak określenie wartości liberta w Sarmacji. Ale chyba nie niemożliwe?
Ale w jakim sensie "wartość"?

Jedyne co wskazuje na wartość forta (jak i innych walut w MBP) to kurs w stosunku do innych walut. Kurs jest zmienny, wyliczany na podstawie wskaźników aktywności i obecnie (na dzień dzisiejszy) w zasadzie tylko Sarmacja ma "mocniejszą walutę" (w sensie kursu do innych walut). Np. 1 fort dzisiaj jest warty 1,24 leockie palatyny.

Innej wartości nie ma... bo przecież nawet jak stosujemy jakieś rozliczenia pomiędzy sobą to są one całkowicie umowne.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Yannick Cartier Stempel
Kontakt:

Post autor: Yannick Cartier »

Być może da się też określić wartość forta narracyjnie. To znaczy, ustalić ile fortów kosztują np podstawowe produkty: chleb, butelka woda itp.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Yannick Cartier pisze: 28 sie 2024, 17:23 Być może da się też określić wartość forta narracyjnie. To znaczy, ustalić ile fortów kosztują np podstawowe produkty: chleb, butelka woda itp.
Obawiam się, że to niemożliwe... przynajmniej z sensem, bo relacja cen nie istnieje - mógłbyś napisać ile kosztuje butelka wódki (wodę to piją zwierzęta...), ale jak to się będzie miało do ceny samochodu czy samolotu?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Piotr de Zaym pisze: 28 sie 2024, 16:52 Mam prośbę - czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest wartość forta? Wiem, że może być to trudne, tak jak określenie wartości liberta w Sarmacji. Ale chyba nie niemożliwe?
Jedyne w czym mogę pomóc to w określeniu kursu Forta do Liberta z Banku Sarmacji. Na dzień dzisiejszy byłoby to mniej więcej 62 Liberty Sarmackie za jednego Forta. Wymianę po takim kursie oferuje do sensownych wysokości Osiecki Bank Centralny
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Yannick Cartier Stempel
Kontakt:

Post autor: Yannick Cartier »

Ronon Dex pisze: 28 sie 2024, 17:40
Yannick Cartier pisze: 28 sie 2024, 17:23 Być może da się też określić wartość forta narracyjnie. To znaczy, ustalić ile fortów kosztują np podstawowe produkty: chleb, butelka woda itp.
Obawiam się, że to niemożliwe... przynajmniej z sensem, bo relacja cen nie istnieje - mógłbyś napisać ile kosztuje butelka wódki (wodę to piją zwierzęta...), ale jak to się będzie miało do ceny samochodu czy samolotu?
Jeśli komuś na tym bardzo zależy może zainspirowac się relacjami cen z reala. Dla chcącego, nic trudnego.
Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Post autor: Borys Zamycki »

Wynagrodzenie za jeden dzień aktywności na forum to 10 BPF, jeżeli napiszesz dwa posty. Jeżeli utożsamimy to wynagrodzenie z przeciętną ilością pieniędzy, którą w ciągu jednego dnia roboczego zarabia pracownik otrzymujący minimalną krajową w kraju o podobnym poziomie zarobków do realowej Polski, to otrzymujemy przybliżony przelicznik do możliwego stosowania w celach fabularnych:

1 BPF ≈ 16 PLN
lub 1 BPF ≈ 4,1 USD

Obecnie raczej niewiele rzeczy można kupić za forty. Wiemy na przykład, że mały kebab kosztuje 2 forty, a krajowy bilet lotniczy na klasę ekonomiczną - 20 fortów. Jeżeli zastosujemy przelicznik jak wyżej, to wyjdzie nam cena ok. 32 zł za kebab i ok. 320 zł za krajowy bilet lotniczy. Są to ceny może i ciut wysokie, ale jeszcze takie, które jesteśmy w stanie sobie wyobrazić.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że taki przelicznik nie może służyć za absolutną i niepodważalną podstawę do ustalania cen wirtualnych produktów i usług (kto byłby gotowy wydać 30 tysięcy fortów za wirtualny dom?). Uważam jednak, że można dla celów fabularnych z grubsza przyjąć, że 1 fort to kwota rzędu 16 zł.
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Post autor: Reza I Pahlavi »

Ogólnie to jest trudna sprawa, ale myślę, że 16 PLN za jednego forta to najlepsza opcja, jeśli koniecznie chcemy szacować wartość mikronacyjnego środka płatniczego realnymi pieniędzmi.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Borys Zamycki pisze: 28 sie 2024, 18:13 Wynagrodzenie za jeden dzień aktywności na forum to 10 BPF, jeżeli napiszesz dwa posty. Jeżeli utożsamimy to wynagrodzenie z przeciętną ilością pieniędzy, którą w ciągu jednego dnia roboczego zarabia pracownik otrzymujący minimalną krajową w kraju o podobnym poziomie zarobków do realowej Polski, to otrzymujemy przybliżony przelicznik do możliwego stosowania w celach fabularnych:

1 BPF ≈ 16 PLN
lub 1 BPF ≈ 4,1 USD
Tylko dlaczego liczymy od minimalnej? W realu zresztą przecież zwykle tylko teorią, a raczej najczęściej tą "oficjalną wersją dla ZUS i US"... :lol:

Nie lepiej od średniej?

Bo jeżeli założymy, że przy jednym poście mamy dziennie 5 fortów (czyli to jest to minimum aktywności), a przy dwóch jest to 10 fortów, a możliwe jest uzyskanie większej kwoty, bo widzę, że mam dni po 15, 20 i nawet 25 fortów. Czyli 5 fortów to minimum wynagrodzenia, 10 fortów to takie "zwykłe" wynagrodzenie, a 15-25 to wysokie wynagrodzenie.

Czyli te 10 należy chyba porównać do średniego wynagrodzenia czyli ok. 6000 PLN netto miesięcznie co daje przy przeciętnie tych 250 dniach roboczych w roku 288 PLN dziennie.

Jeden fort to w takim układzie 28.80 zł czyli 7,44 USD po dzisiejszym kursie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Piotr de Zaym »

Ech, wiem doskonale, że wirtualna waluta ma gigantyczną wadę: skoro niewiele można za nią kupić, trudno określić jej wartość. Tak naprawdę powinniśmy się skupić na stworzeniu możliwości kupowania. W przypadku Wyspy Świetej Małgorzaty będą to akcje firmy turystycznej (chciałbym jakoś określić cenę nominalną) i wakacje. Oczywiście, te wakacje muszą być nie tylko wirtualne do sześcianu, czyli - płaciśz, ja udaję że coś Ci daję, a Ty udajesz, że coś dostajesz. Ale może coś razem wymyślimy?
A trochę libertów chętnie na forty wymienię...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””