Propozycja włączenia Cesarstwa Niemieckiego do Bastionu Pollinu

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Re: Propozycja włączenia Cesarstwa Niemieckiego do Bastionu Pollinu

Post autor: Fryderyk Orański »

Paweł Zanik pisze: 03 mar 2024, 13:34 Jako, że to właśnie tu, w Bastionie Pollinu, rozpoczęły się rozmowy dotyczące konsolidacji mikroświata (nie mylić z unifikacją) w celu łatwiejszego przepływu informacji pomiędzy poszczególnymi krajami. Jest to, w mojej opinii, nieubłagalny proces patrząc na statystykę, gdzie jest 95 mikronautów rozrzuconych na 22 forach, co daje, jak to @Andżej-chan słusznie wskazał, 4,32 mikronautów na 1 forum.

Zatem moja propozycja jest krótka i kieruję ją do Cesarstwa Niemieckiego oraz ich przedstawiciela @Friedrich von Baden na ziemiach Bastionu. Jak się na to zaopatrujecie? Jesteście za poszerzaniem się mikroświata o kolejne fora, co da nam jeszcze mniejszą liczbę aktywnych mikronautów czy za zmniejszaniem mikroświata, co pozwoli skonsolidować starania i wysiłki mikronautów, wpłynie korzystniej na koncentrację względem jednego forum, a nie 3,4 i więcej. Forum to forum.

Pozostawiam pod rozwagę i ewentualną dyskusję.
Nie powiem, zaskoczył mnie od samego początku ten tytuł, jak również idąca za tym propozycja.
Odpowiadając na pytania. To zgadzam się, że faktem jest rozbicie mikronautów na wile for. Ale ma to swoje uroki i swoje wady. Możliwe, że prawdą okazałyby się słowa, że gdyby zrobić jedno superforum to wtedy 95 osób by się nie dogadało. Do końca nie jestem przekonany co do tej statystyki. Bo zdaje mi się, że jednak mikronautów to jest trochę więcej. Może w obecnym czasie jest chwilowa słabość, ale z grubsza to jednak jest nas koło 200. Poza tym jeśli chodzi o statystykę nie obejmuje ona chyba wszystkich osób, i wciąż będzie można znaleść mikronautę bez zweryfikowanego paszportu Stemple, tudzież np. z tylko jednym państwem zweryfikowanym, a w praktyce jest na kilku forach. Poza tym jak wiecie gdy człowiek wyprowadza psa, to statycznie mają oni po 2 nogi. Statystyka jest trochę zakłamana. Niektóry mikronauci, są w kilku państwach, i mają jednocześnie "dwie tożsamości", są pod dwoma różnymi nazwiskami. U nas w Cesarstwie są różne osoby, i raczej to było tak, że obywatele Cesarstwa (około połowy) było wcześniej gdzieś indziej. Teraz jest tam około 3/4 do 6 obywateli aktywnych. Więc ponad statyczne wyliczenia.
Ogólnie raczej od samego początku mojego bycia Mikronautą byłem raczej przeciwny zakładaniu nowych for, powstawaniu nowych mikronacji. Jednak z czasem samemu dołączyłem do tworzącego się cesarstwa Niemieckiego. Z czasem stając się coraz bardziej wpływową osobą. M.in dzięki moim wysiłkom zdecydowaliśmy się przenieść na własną domenę oraz hosting. To wymagało funduszy, pewnych decyzji, pewnych umiejętności. Nasza mikronacja istnieje już tak około 3 lat. Z czego dwa lata na własnej domenie. Póki co do jesieni mamy opłacony hosting i domenę, więc raczej z tego nie zrezygnujemy i nie zostawimy tego pustego. Poza tym to nie mogłaby być tylko moja decyzja, ale musiałaby to być decyzja wszystkich obywateli, a zwłaszcza Cesarza.

Podsumowując. Generalnie nie jestem wielkim fanem i zwolennikiem poszerzania się mikroświata o kolejne fora. Raczej wolałbym, żeby jeśli już powstają nowe państwa to aby się ulokowały na istniejących hostingach, albo na takim forum Bastionu Pollinu. Jednak jeśli się będzie mikroświat poszerzał nie tylko o nowe fora ale i osoby, to nie będzie mi to przeszkadzało. Statystyka to statystyka zostawiam ją dla fanów, oraz matematyków.
Co do szans, aby Cesarstwo Niemieckie znalazło się na forum Bastionu, obecnie takie szanse są znikome.
A w przyszłości, gdyby Niemcy przechodziły nawet poważniejsze kryzysy i było jeszcze bardziej mniej aktywne, oraz mniej zaludnione, to sądzę, że mimo wszystko cesarz by nie chciał porzucić forum Ces. Niemieckiego oraz tej mikronacji. Ja ewentualnie w razie upadku cesarstwa poszukałbym nowego państwa. Raczej nie byłby możliwy powrót do RON, bo mimo przebaczenia, mojej próby odkupienia win, nadal są osoby niechętne lub co najwyżej neutralne wobec mnie. Poza tym potencjalnie mogą wrócić, jeszcze inne co również są niechętne. A mimo wszystko mam jeszcze jakieś przywiązanie do RON i smutno mi się patrzy na jego obecny los. Możliwe, że udałbym się do Monarchii Austro-Węgierskiej, ale ona też przeżywa swoje kryzysy. Tyle, że MAW znam całkiem okej, istnieje dłużej niż Niemcy i potencjalnie może nas przeżyje, bo Cesarz Leopold by chyba się nie poddał. Kolejnym potencjalnym miejscem jest Edelweiss, bo to również jest takie "niemieckie" państwo. Na dalszych miejscach jest Dreamland, bo to takie ciche spokojne miejsce, gdzie można by być stróżem nocnym na cmentarzysku. Innym spokojnym miejscem jest Bastion, ale nie wiem gdzie mógłbym osiąść. Ostatnie miejsce na takiej mojej liście celów podróży byłaby chyba Federacja Nordacka, ze względu na taki pewien chaos, na konflikty, na walkę i politykę. Mimo wszystko lubię takie klimaciki i fajnie się bawiłem w RON jak były te sprzeczki i walki stronnictw. Ale to daje satysfakcję jedynie na jakiś czas. Na dłuższą metę jest męczące i wolałbym raczej spokojniejszy kraj/forum.
Się za bardzo rozpisałem, oraz odbiegłem od głównego tematu. Sorry.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Paweł Zanik pisze: 03 mar 2024, 17:34 Dziękuję za wyrażone stanowisko. ;)

Friedrich von Baden pisze:Statystyka jest trochę zakłamana. Niektóry mikronauci, są w kilku państwach, i mają jednocześnie "dwie tożsamości", są pod dwoma różnymi nazwiskami. U nas w Cesarstwie są różne osoby, i raczej to było tak, że obywatele Cesarstwa (około połowy) było wcześniej gdzieś indziej. Teraz jest tam około 3/4 do 6 obywateli aktywnych. Więc ponad statyczne wyliczenia.
Czy Szanowny uważa, że takie zawirowania dyslokacyjno-tożsamościowe są normalne czy powinny być uznane jako odchył, pewna dewiacja? U mnie jedna postać ginie, a druga, kompletnie inna się pojawia. Jak można funkcjonować z 2-3 postaciami o różnych nazwiskach jednocześnie? Proszę wybaczyć za wyrażenie, ale to trzeba być albo wybitnie inteligentnym człowiekiem albo chorym psychicznie. Choć wolałbym nie szufladkować, ale mamy do czynienia z jednoczesnym robieniem sobie kanapki, piciem kawy, prowadzeniem auta i wyprowadzaniem psa na smyczy. Ja rozumiem, że multitasking jest w modzie, ale psychiatryk też. Nie żeby moja osoba go reklamowała czy też rekomendowała co poniektórym, ale robi się niezdrowo.

RON, Dreamland, MAW też poproszę o odniesienia się w powyższej sprawie. ;)
Już tłumaczę. Znam pewnego mikronautę, który w jednym państwie ma jedno nazwisko, jest związany z tym państwem od dawna, prawie od początku. Teraz już na pewno będzie to ponad dekadę. Ten sam człowiek, jest w innym państwie ale już pod innymi personaliami, w związku z tym, że należy do rodu panującego w tej mikronacji. Żeby było zabawniej, w innej mikronacji występuję jeszcze pod trzecimi personaliami, ale w związku z funkcją urzędem, jaki pełni, pod tymi trzecimi personaliami pojawił się jeszcze na co najmniej innym jednym forum. Nie będę zdradzał konkretnych personaliów, niektóre osoby pewnie wiedzą o kogo chodzi, inne się domyślają a jak nie to niech pozostanie to taką tajemnicą.
Nie mniej ja kiedyś, na samym początku miałem tak, że przybyłem jako Potocki, a z czasem stałem się obywatelem Skarlandu i członkiem dynastii przez co w Skarlandzie używałem tylko nazwiska Catalan, w RON raczej tylko Potocki, a zagranicą czasem byłem jako potocki czasem Catalan. jednak nigdy nie miałem na jakimś forum dwóch kont jednego Potocki drugiego Catalan. Po czasie w podpisie używałem obu nazwisk, aby była jasność.
Poza tym zapewne są jeszcze inne przypadki, że ktoś w jednej mikronacji, dla narracji, zabawy jest jako np. muzułmanin, albo grek, lub Niemiec, i wtedy ma adekwatne nazwisko np. niemieckie, a znowu w Sarmacji jest pod swoją główną postacią i ma normalne powiedzmy polskie nazwisko. Taka zbieżność jest akurat przypadkowa i nie jest mi znana taka osoba, no ale chodzi o przykład i argument.
Zatem mamy sytuacje, że jedna realna osoba, posada dwie postacie. Dwie niezależne od siebie postacie. Które się nie spotykają. Nie są w tym samym państwie. To nie jest kloning, to jest dopuszczone i jest zrozumiałe i jest w porządku. Nie wiem jak dokładnie wygląda sytuacja, tutaj trzeba by zbadać to, ale szanujmy się, że raczej nikt nie ma czasu na takie śledztwa; czy 1 realna osoba ma dwa konta w Stemplu, przez co zarabia podwójnie (choć to by było nielegalne jeśli jest na jednym forum, bo na dwóch oddzielnych, to tak jakby po prostu ktoś miał konto w Niemczech i w Bastionie i dziennie pisałby tu i tu po poście. Zarobek legalny itd.)
Nie mniej jeśli chodzi o te statystyki i jak to Pan ujął "takie zawirowania dyslokacyjno-tożsamościowe" są wg. do pewnego stopnia normalne, akceptowalne i realne. Mógłby się Pan zdziwić, no ale taki mamy mikroświat, że jedna osoba może mieć dwie różne tożsamości. Poza tym jest tez tak, że np. osoba ma konto na jednym forum i tam jego imię i nazwisko jest po polsku, zaś w innym forum, jego personalia są już przetłumaczone na niemiecki. Niby ta sama osoba, personalia podobne, a jednak troszkę jest różnicy, trochę to co innego. Ale takie przypadki też są.
Może to pewien odchył, dewiacja, jednak po pierwsze nie mnie to oceniać, po drugie jestem na tym mikronacyjnym padole już od 4 lat, i sporo widziałem, miałem udział w różnych rzeczach, także ja bym raczej to zaakceptował, albo przynamniej miał na uwadze przy statystykach, bo to jest błąd statystyczny, pewne niedoszacowanie. Realnie ludzi będących w mikronacjach może być mniej, niż jest obecnych w ISM lub Stemplu. Statystyki, szczególnie taka ta najprostsza, nie oddają w całości prawdy. Ale poza tym to mikronautów jest zdecydowanie więcej niż te ostatnio aktywne 95 osób. Jak pisałem jest nas coś około 200 osób. Problemem są realiozy, konflikty, oraz upadki mikronacji, przetasowania i przepływy ludzkości. :)

PS. Poza tym nie zapomnijmy o klonach. Tak tych oficjalnych, np. rządowych, systemowych jak również tych nieoficjalnych, nielegalnych. To też przekłamuje rzeczywistość i zniekształca statystyki. :) ;)

PPS. Co do RON, MAW, czy Dreamlandu, to zacząłem odbiegać od tematu i zacząłem rozważać, ewentualne przyszłe miejsca działania, gdyby Cesarstwo Niemieckie przestało działać. Tego na razie się nie zakłada, ale gdyby miało dojść do upadku, to po zarchiwizowaniu forum dla potomnych, myślałbym o udaniu się do któregoś z państw z którymi byłem związany w poprzednim wcieleniu, czyli byłoby to RON, z którym nadal wiążą mnie pewne więzi emocjonalne (moja pierwsza mikroancja, pierwsza ojczyzna), ewentualnie MAW (moja druga ojczyzna) obecnie znajdująca się w kryzysie bo de facto nie ma tam obywateli i głównie udzielają się goście zagraniczni, bo Cesarz cierpi na realiozę, podobnie jak niektórzy obywatele, inni obywatele już odeszli bo to byli starsi mikronauci, starsi obywatele i teraz są gdzieś indziej, działają w innym państwie albo w ogóle. Więc tam bym miał spokój. W RON też jest obecnie spokój bo obywateli aktywnych jest mało. Więc mógłbym w tych państwach liczyć na wolną rękę oraz spokój, swobodę działania, oraz możliwość działania bo raczej nie powinni wybrzydzać. Choć na początku po banicji RON miała swoje humory i nie było łatwo ponownie wejść, uzyskać wybaczenia. Teraz niby mogę tam być, ale szanse, żebym na powrót stał się szlachcicem są małe, bo jednak nie każdy wybaczył sprawy z poprzedniego wcielenia.
Dreamland to dla mnie w miarę nowy temat nowy świat. Chodzi o to, że obecnie jest to miejsce znikomej aktywności królów seniorów. Od czasu do czasu udzielają się tam goście zagraniczni, np. ja, albo Andrzej-Chan.
Obecnie trwa elekcja nowego króla. Nowy król, nowe nadzieje, może jakaś zmiana, może zostałbym tam Gubernatorem, dyktatorem. Kto wie. Może bym mógł nieco podziałać i odbudować to miasto. Potencjał mam podobny do HWG, którego Pan nie lubi. Też umiem spamować, pisać, tworzyć wątki. Przy czym jednak Heinz jest ode mnie dużo lepszy jeśli chodzi o pomysły, wykonanie, potencjał, oraz ilości postów jakie generuje. Pewnie swoje robi wiek, oraz doświadczenie. Ja wszedłem do mikro 4 lata temu, mając prawie 16 lat. Ale mentalnie byłem chyba młodszy i o wiele bardziej nie doświadczony. Byłem porywczy, młody, w gorącej wodzie kąpany. HWG w mnie więcej w tym czasie był już na pewno dojrzałym Mikronautą. Jestem pewien, że ma dwa razy większy ode mnie staż. Mniej mniej do sedna. Dreamland to czysta karta, Dreamland można by jeszcze uratować, odbudować. Ja od samego początku istnienia w tym uniwersum jestem maszyną pociągową, więc mógłbym zasiąść za sterami tej mikronacji. Wolę ku temu mam, możliwości mam, potrzebuję jedynie szansy i odrobiny zaufania.
Co do innych państw to pisałem. Fajnym kierunkiem byłaby Federacja Nordacka, aby być politykiem, popisać posty, pointrygować, zaszaleć, Ale na dłuższą metę nie dałbym rady walczyć i być konfliktowym. Dwa lata takiego bycia, mnie zmęczyły i obecnie dwa lata już odpoczywam i jestem spokojnym Niemcem. Ale Fajnie byłoby wrócić do gry i coś poszaleć. Na starość lub pierwszą emeryturę zaś pasowałoby forum Bastionu, lub Leocji. W obu można by dostać działkę, poprawiać ją, nieco zgrzybieć, popisać, porozmawiać, ale nie przemęczać się.
De facto gdzie bym trafił zależałoby od sytuacji w mikroświecie, od wyborów, oraz moich emocji i sił podczas takiego hipotetycznego upadku Cesarstwa Niemieckiego. Na razie jestem tam. Jestem Niemcem. Mieszkam na spokojnym Vaarlandzie. Póki co to się nie zmieni. Zwłaszcza, że czeka mnie pod koniec marca rozpoczęcie v-Mundialu w Cesarstwie Niemieckim. :)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2024, 18:27 przez Fryderyk Orański, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Pollina
Kontakt:

Post autor: Pollina »

Paweł Zanik pisze: 03 mar 2024, 17:34 Czy Szanowny uważa, że takie zawirowania dyslokacyjno-tożsamościowe są normalne czy powinny być uznane jako odchył, pewna dewiacja? U mnie jedna postać ginie, a druga, kompletnie inna się pojawia. Jak można funkcjonować z 2-3 postaciami o różnych nazwiskach jednocześnie? Proszę wybaczyć za wyrażenie, ale to trzeba być albo wybitnie inteligentnym człowiekiem albo chorym psychicznie. Choć wolałbym nie szufladkować, ale mamy do czynienia z jednoczesnym robieniem sobie kanapki, piciem kawy, prowadzeniem auta i wyprowadzaniem psa na smyczy.
Nie sprawdzajcie w takim razie, w jaki sposób pojawiła się w śc. p. Bialenii niejaka ʿĀlija zawdżat Akrypa, bo od tego zupełnie oszalejecie. A Dreamland nie dość, że daleko, to jeszcze możecie się natknąć tam na różnego rodzaju galerie które wam zupełnie już dojadą zdrowie psychiczne.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Pollina pisze: 03 mar 2024, 18:06
Paweł Zanik pisze: 03 mar 2024, 17:34 Czy Szanowny uważa, że takie zawirowania dyslokacyjno-tożsamościowe są normalne czy powinny być uznane jako odchył, pewna dewiacja? U mnie jedna postać ginie, a druga, kompletnie inna się pojawia. Jak można funkcjonować z 2-3 postaciami o różnych nazwiskach jednocześnie? Proszę wybaczyć za wyrażenie, ale to trzeba być albo wybitnie inteligentnym człowiekiem albo chorym psychicznie. Choć wolałbym nie szufladkować, ale mamy do czynienia z jednoczesnym robieniem sobie kanapki, piciem kawy, prowadzeniem auta i wyprowadzaniem psa na smyczy.
Nie sprawdzajcie w takim razie, w jaki sposób pojawiła się w śc. p. Bialenii niejaka ʿĀlija zawdżat Akrypa, bo od tego zupełnie oszalejecie. A Dreamland nie dość, że daleko, to jeszcze możecie się natknąć tam na różnego rodzaju galerie które wam zupełnie już dojadą zdrowie psychiczne.
Hehe... Galeria Penisów...
Klasyka. Chyba, że są jeszcze jakieś. Ale to chętnie się dowiem. Chętnie poznaję różne sylwetki osób i ich historie. Fajnie słuchałoby się biografii różnych osób jakby je nagrały i puściły np. w Radiu Mikronacje. Sam chętnie kiedyś bym w nich wystąpił. Tylko chyba lepiej trochę później. Na razie mam chyba jeszcze za małą biografię. :) ;)
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Paweł Zanik pisze: 03 mar 2024, 20:47
Friedrich von Baden pisze:Poza tym to nie mogłaby być tylko moja decyzja, ale musiałaby to być decyzja wszystkich obywateli, a zwłaszcza Cesarza.
A czy mógłby Pan przeprowadzić referendum w Cesarstwie Niemieckim, aby wysondować tych wszystkich obywateli oraz Cesarza w powyższym temacie? Pojechałbym sam, ale ze względu na nazwisko jakie posiadam, to nie wiem, czy stamtąd wrócę v-żywy.
Cesarstwo Niemieckie tworzą osoby w miarę nowe. Chyba najstarsza osoba zaczęła bawić sie w mikronacje około 2016 roku. Ja jestem z 2020. Podobnie Cesarz, Król Bawarii. Reszta z mniej aktywnych obywateli jest młodsza i są raczej od 2021/2022. Więc ludzie w Cesarstwie znaliby Pana chyba jedynie ze słyszenia. Poza jedną osobą, nie wiem tak de facto czy ktoś poza mną by Pana znał. Vaarland to jednak inny kontynent. Zdecydowanie bardziej totalitarny niż Nordata. Tam kilka pańskich niemiłych słów, oraz wulgaryzmów i już byś Pan wylądował w naszym Zuchthaus w Berlinie.
Nie mniej odpowiadając bezpośrednio na prośbę, pytanie. Oczywiście mogę taki temat zarzucić opinii publicznej. Ale jak pisałem. Raczej proszę się nie spodziewać w obecnej chwili pozytywnego rezultatu. Mamy jeszcze z co najmniej pół roku ważności domeny i hostingu i raczej ludzie nie porzucą tego dla przeniesienia się na forum Bastionu. Nawet w imię takich większych wartości. To kwestia pieniędzy, kwestia przywiązania do obecnego, oraz kwestia z pewnością dogadania się szczegółowego z Bastionem. Musielibyśmy znać warunki, to trzeba by obgadać. Tonie tak, że z dnia na dzień, nagle Cesarstwo będzie na tym forum. Poza tym my byśmy chcieli pewnie przenieść cześć wątków, postów. Pan by to uznał za spam, podobnie jak czcigodny Helwetyk i inne osoby. Nie wiem czy osobiście chciałbym przez to przechodzić jeszcze raz. Poza tym to byłaby też kwestia stempla, ism, mbp. To nie jest aż takie łatwe i chop siup jakby sie mogło wydawać. To raczej poważna decyzja i niosłaby ona swoje konsekwencje.
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””