Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Ronon Dex »

Robert Drenin pisze: 08 sie 2024, 21:34 Od aktu publikacji tego dokumentu, wejdzie on w życie za trzy dni (czyli 10.08.2024r.).
No i OK, bo akurat 11-tego będę miał czas siąść nad aktualizacją mapy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Swoją drogą jeśli chodzi o mapę, to chyba jedno z państw Kompasu (obszar na którym leży także i Osiek) się przekonało, że jednak jest częścią Pollinu. Wiec będzie pewnie możliwość naniesienia ich na mapę. Pytali gdzie można o tym pomówić, także tutaj pokierowałem, właśnie się pewnie Eddie rejestruje. Mam nadzieje, że wskazałem dobre miejsce
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Post autor: Eddie der Schneider »

Dzień dobry, nazywam się Eddie i jestem doradca Cesarza Zieleni, z Cesarstwa Zieleni. Jesteśmy częścią kompasu i chciałbym wnieść o dodanie nas na mapę oraz aby ogólnie nas tu dodać na Pollin. Nie wiem jeszcze jak to dokładnie będzie wyglądać, a z takiego forum korzystam pierwszy raz w życiu, więc proszę o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Piwski Sroczyński Stempel
Kontakt:

Post autor: Piwski Sroczyński »

Eddie der Schneider pisze: 10 sie 2024, 15:56 Dzień dobry, nazywam się Eddie i jestem doradca Cesarza Zieleni, z Cesarstwa Zieleni. Jesteśmy częścią kompasu i chciałbym wnieść o dodanie nas na mapę oraz aby ogólnie nas tu dodać na Pollin. Nie wiem jeszcze jak to dokładnie będzie wyglądać, a z takiego forum korzystam pierwszy raz w życiu, więc proszę o wyrozumiałość.
Dopiero teraz sobie przypomniałem jak kilka tygodni temu Jego Cesarska Mość rzucał zaklęcia, że Zieleń nie jest na Pollinie (zresztą tak samo w Fiolecie było :lol: ). Niemniej cieszę się, że coś się zmieniło i trzymam kciuki za powodzenie
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Piwski Sroczyński pisze: 10 sie 2024, 16:31
Eddie der Schneider pisze: 10 sie 2024, 15:56 Dzień dobry, nazywam się Eddie i jestem doradca Cesarza Zieleni, z Cesarstwa Zieleni. Jesteśmy częścią kompasu i chciałbym wnieść o dodanie nas na mapę oraz aby ogólnie nas tu dodać na Pollin. Nie wiem jeszcze jak to dokładnie będzie wyglądać, a z takiego forum korzystam pierwszy raz w życiu, więc proszę o wyrozumiałość.
Dopiero teraz sobie przypomniałem jak kilka tygodni temu Jego Cesarska Mość rzucał zaklęcia, że Zieleń nie jest na Pollinie (zresztą tak samo w Fiolecie było :lol: ). Niemniej cieszę się, że coś się zmieniło i trzymam kciuki za powodzenie
Cóż poradzić, czasy i ludzie się zmieniają. Co prawda ja wyszedłem z tą inicjatywą, ale Pan Zieleni dał mi zielone światło. Niemniej dziękuje za udzieloną pomoc i trzymanie kciuków.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Witamy w Bastionie. :) Może opowiedziałby Pan coś o swoim Cesarstwie? Chętnie dowiedziałbym się czegoś o działalności tego kraju, bo przyznaję, że dla mnie Kompas to wciąż terra incognita.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 10 sie 2024, 18:07 Witamy w Bastionie. :) Może opowiedziałby Pan coś o swoim Cesarstwie? Chętnie dowiedziałbym się czegoś o działalności tego kraju, bo przyznaję, że dla mnie Kompas to wciąż terra incognita.
Jak Pan sobie życzy. Cesarstwo Zielone w swojej obecnej postaci utrzymuje się od niedawna. Wszystko zaczęło się wtedy, gdy Królestwo Sosnos, z którego pochodzę ja oraz obecny cesarz (wtedy będący jeszcze królem), dostało pod swoją kontrolę państwo zwane Narorią, gdyż jej władca, Marszałek Kotuł Von Stronheim, zdecydował oddać swe państwo swym sąsiadom i braciom. Następnie w ślady Narorią poszło ZRKL, komunistyczne państwo z ćwiartki czerwonej. Wtedy także zawnioskowałem do parlamentu, aby zmienić urząd króla na Cesarza i dać mu władzę absolutną. Plan wszedł w życie i Cesarzem został wcześniejszy król, DarkTanker Von Ofterdingër. Została także zmieniona nazwa ze względu na to że w skład państwa nie wchodził już tylko naród Sosnowski, ale także dwa dodatkowe. Więc jako iż Cesarstwo znajdowało się w większości na ćwiartce zielonej i zajmowało jej największą część, zostało okrzyknięte Cesarstwem Zielonym. Niestety, nasz kraj wypowiedział państwu Osieckiemu jednodniową wojnę, gdyż nie chcieli rozwiązać z nami niektórych traktatów. Tego samego dnia wieczorem, Cesarz musiał udać się do szpitala, a ja zostałem okrzyknięty chwilowym regentem i zakończyłem naszą wojnę. Następnego dnia Cesarz wrócił do sprawowania obowiązków, ale relacje między nami a Osiekiem nie zostały do tej pory naprawione, co niestety pewnie będzie się ciągnęło jeszcze dużo czasu. W między czasie zbuntowała się także prowincja Sunny Street z Pankracym Kotliną na czele i wzięli stronę Osiecką (to podczas wojny było). Jakiś czas później, do Cesarstwa Zieleni dołączyło także państwo Kogalijskie oraz Owidz. Obecnie Cesarstwo Zielone zajmuje prawie całą ćwiartkę zieloną oraz niemałe części ćwiartek fioletowej i czerwonej. Jesteśmy państwem bardzo zmilitaryzowanym, mamy dużo baz wojskowych, okrętów, bunkrów oraz urządzeń wojskowych. Do tej pory byliśmy bardzo bojowi, ale zaczęliśmy właśnie uspokajać sytuację w okół nas i chcemy by było bardziej pokojowo. Jesteśmy państwem którym zarządza Cesarz z władzą absolutną, monarchia jest dziedziczna, a wojskiem zarządza Marszałek. Druga najważniejsza osobą jest Radca Cesarski, którego obecnie sprawuje urząd. Jestem także generałem i odpowiadam za bezpieczeństwo Cesarza. Jesteśmy także posiadaczami największego miasta na kompasie, lub jednego z największych (nie jestem pewien, gdyż nie ja je budowałem). Po miesiącu lub dwóch nieaktywności wracamy do życia i mamy nadzieję na lepsze dzieję. Mam nadzieję że o to Panu chodziło, jeśli nie, przepraszam za nieporozumienie, dopisze to czego brakuję :D
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

A macie jakieś forum tego Cesarstwa? Czym ten kompas jest, bo niestety nie jestem w temacie. Jeśli mieliście miesiąc lub dwa nieaktywności to mam także kolejne pytanie - jak długo istnieliście przed tym okresem nieaktywności?
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Julius Ludovici pisze: 10 sie 2024, 20:12 A macie jakieś forum tego Cesarstwa? Czym ten kompas jest, bo niestety nie jestem w temacie. Jeśli mieliście miesiąc lub dwa nieaktywności to mam także kolejne pytanie - jak długo istnieliście przed tym okresem nieaktywności?

Kompas to serwer discord i Minecraft, na którym znajduje się także Osiek, czy inne państwa, które niekoniecznie się angażują w Pollin. Na discordxie są wszystkie kanały, ogłoszenia itp. a na serwerze minecraft miasta i cała mapa. Co do tego okresu nieaktywności, do Cesarstwo Zielone to jest tak właściwie kilka państw włączonych w jedno. Nie pamiętam żadnej z tych dat, gdyż wtedy jeszcze nie grałem, ale poszukałem trochę i wychodzi na to że każde państwo wchodzące w skład Cesarstwa (Sosnos, Kogalia, Owidz, Naroria, ZRKL) są co najmniej z końca 2022 roku, choć co do Owidza i Narori nie jestem pewien. Ja sam angażuje się w kompas od jesieni 2023 roku. Okres nieaktywności był też spowodowany tym że na całym kompasie spadła aktywność. Ale znowu nabralismy chęci i będziemy aktywni :)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Przede wszystkim, aby dodać coś do mapy to musimy uznać, że to na Pollinie istnieje.

Standardową drogą jest posiadanie forum, co jest prosta drogą do akceptacji nowej mikronacji. W Waszym przypadku takiego elementu jak rozumiem nie ma? No cóż... mamy już pewien precedens czyli przyjęcie do naszego grona Osieka, który forum nie posiada. Jednak było to wspólną decyzją przedstawicieli sporej liczby mikronacji na zjeździe w Toruniu, po tym jak Kolega Piwski Sroczyński przedstawił nam wszystkie fakty na temat Osieka. Tegoroczny zjazd odbędzie się 16-18.08 koło Poznania (czyli za kilka dni) i nawet jakbyś chciał to zapewne jest już za późno by załatwić formalności noclegowe. Rezerwacje dokonane wcześniej, wszelkie opłaty już poszły z miesiąc temu...

Draga osobista (tak jak to zrobił wcześniej Piwski) więc chyba odpada...

Może mógłbym podpowiedzieć możliwą drogę do implementowania Cesarstwa Zieleni na Pollin - drogę dość szybką, bo wystarczyłoby przystąpić do Bastionu (jakbyś nie zauważył to wspólny element informatyczny dla niezależnych mikronacji) i tą droga przekazywać informacje ze swojego kraju... bo większość nie gra w grę, w której budujecie państwo, a więc go nie zobaczy bo niby jak?

Ale możemy przecież zobaczyć efekty Waszych działań poprzez forum Bastionu, bo innej drogi nie ma... Ja też robię elementy państw, w których działań w różnych grach, ale wiadomo, że w grze to nikt tego nie zobaczy - to efekty muszę wstawiać na forum. Tak też robi Piwski... bawi się w grze, ale kontaktuje się z nami przez istniejące fora. Tak jak np. aktualnie gdy ustalamy razem kwestie komunikacji lotniczej Osieka z innymi krajami Pollinu..

Musicie mieć z nami jakąś formę komunikacji... a przyjętą w Mikronacjach jest forma komunikacji przez fora. Bastion powstał po to by nie trzeba było tworzyć od podstaw własnych for. Oczywiście większość państw je tworzy, ale część z nas woli korzystać ze wspólnej platformy.

Moim zdaniem mógłbyś zaimplementować Cesarstwo Zieleni właśnie przez Bastion - utworzenie działu dla nowego państwa i jakaś tam aktywność poprzez niego z nami spełnia z automatu warunki "uznania mikronacji".

Potem już łatwa droga, bo uzgadniamy szczegóły położenia oraz kształtu Waszego kraju i zostaje on naniesiony na mapę.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””