Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Eddie der Schneider
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Eddie der Schneider »

Dobrze, przejrzałem całą dyskusje i uznałem że także wyrażę swoje zdanie.

Nie mam pojęcia co Voxlandowi przeszkadza kształt kompasu. Dodanie ziemi wokół kompasu jest bardzo dziwnym pomysłem, a dodawanie mu więcej naturalności... no nie wiem. Nie brzmi to najlepiej, ponieważ już od dawna jest tak że wszystkie ziemie kompasowe są namacalne w minecrafcie i dużo osób się ze mną zgadza. Sama Pani zaproponowała aby to był teren spowity mgłami i uznany za trójkąt bermudzki. Skoro to niby takie paranormalne i miejsce gdzie się dzieją dziwne zdarzenia, może ląd tam będzie przypominał kwadrat?

Co do tego co Pani napisała, że jako jedyni mamy postawę "ma być tak i już" to się nie mogę zgodzić. Jestem pewien że dojdziemy w końcu do kompromisu, chociaż nie rozumiem przedstawionych przez Panią i kolegów argumentów przeciwko miejscu w którym chcemy ulokować kompas, ze względu na jego wygląd, dlatego pewnie na razie do niego nie doszliśmy. Zmieniliśmy miejsce z środka, ze względu na to że wielu osobom mogłoby się nie podobać że wyrastamy na środku Pollinu (w większej postaci niż wcześniej był Osiek). Rozumiem to i akceptuje, gdyż z tego co słyszałem to środek jest najstarszy. W tym miejscu Kompas byłby od innych państw oddalony o setki (a z tego co wyczytałem to nawet tysiące) kilometrów. Nie widziałaby Pani naszych kwadratowych ziem z okna, tylko na mapie i rozumiem, że nie wygląda to bardzo poważnie i estetycznie, ale mikronacji nigdy nie traktowałem jako miejsca ze sztywnymi i ponurymi zasadami, gdzie kreatywność to grzech, a właśnie na odwrót, za miejsce w którym możesz się wykazać swoimi innowacyjnymi pomysłami, które nie miałyby sensu, albo nawet nie mogłyby istnieć w realnym świecie. No bo po co mamy dawać sobie ograniczenia? Ja rozumiem że są granice, no i niektórzy mogliby się czuć zniesmaczeni tym że zbuduje sobie milionową armię z 100 metrowych robotów, które strzelają z ramion głowicami nuklearnymi, no ale to nie jest taki przypadek. W każdym razie, mam nadzieję że szybko dojdziemy do porozumienia :D
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

DarkKot h Gryf pisze: 21 sie 2024, 23:26 Tutaj na dodanie wysp mniejszych, okalających kompas, byłbym osobiście w stanie się zgodzić. Nie wiem tylko skąd od razu, że kompas nie idzie na kompromis, gdzie cały czas próbujemy go właśnie tutaj ustalić. Początkowo kompas był ulokowany na mapie na 0,0 ale tam nie mógłby być powiększony, więc powiedzieliśmy "dobrze, gdzie w takim razie proponujecie?", wybrano to miejsce.
Tamta sytuacja to bardziej została podjęta po sugestii, że stare mikronacje będą się pultać, co jest zrozumiałe. Nikomu się nie chce z nimi bić. Jednak teraz sprawa idzie już nawet nie o lokację. Już niech będzie, ale idzie o ten wygląd. Jeżeli nie zmiana wyglądu tego kwadratu to właśnie poszerzenie terenów.

Propozycja, którą Voxland zaakceptuje i nie będzie stał na przeszkodzie:

Obrazek

Zauważę, że nawet podniosłam trochę kompasową wyspę do góry by była bliżej Sambanaafryki i tym samym miała "większe" podstawy do uznania za część kontynentu.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 23:16 Voxland zapowiedział, że jeżeli kształt będzie naturalny to nie będzie podtrzymywać sprzeciwu.
[...]
Argument o kwadratowości Kompasu i tym, że MA być kwadratowy na mapie dalej uważam za inwalidę. Skoro nie chcecie modyfikować stricte ziem Kompasu to czemu po prostu nie dodacie wokół niego dodatkowych ziem, które nadadzą mu tej naturalności? Nie będzie tego w grze, będzie na mapie, będzie w narracji, możecie to zostawić jako ziemie niczyje, a możecie to wziąć w rozwijane na forum terytoria. Jestem pewna, że gdybyście tak podeszli do tematu widząc zdania tutaj padające to nie toczylibyśmy do teraz tej dyskusji. Każdy byłby ukontentowany.
W temacie "kwadratowości wyspy" i tego, że jest nienaturalny... no cóż w naturze lądy przypominające proste figury geometryczne też istnieją.

Jeżeli chodzi o wyspę to taka zbliżona do kwadratu też jest - North Sentinel. Co prawda jest mała, ale natura jednak i kwadratowy kształt potrafiła stworzyć - tak mi się to od razu nasunęło bo kiedyś zaimplementowałem ją sobie do Oceanii, bo była terenem obecnym w modzie do Army3.

Jeżeli spojrzymy na Europę to taka Hiszpania, gdyby ją "oderwać" też jest w zasadzie prawie kwadratem... no może nie do końca, ale ma kształt figury prostej. Natura jak widać też potrafi proste kształty tworzyć... przynajmniej jak spojrzymy z dużej odległości, bo z bliska oczywiście linie brzegowe są "urozmaicone"... na Kompasie też.
Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 23:16 Już możemy przyjąć, że obok Sambanaafryki wyrasta dodatkowa wyspa, która zawsze tam była, ale nie wiem, była spowita wielkimi mgłami i uznawana za trójkąt bermudzki. Przyjmie się, że to część tego kontynentu by nie dodawać nowego i wszyscy mamy spokój. Kompas powinien nauczyć się iść na kompromis.
Obok Samabafryki to było dużo więcej... https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 205840.png - podobnie jak koło Orientyki.

Oczywiście przy tworzeniu mojej mapy brałem pod uwagę liczne zmiany dokonywane przez aktywne (w różnych czasach) mikronacje i kontynenty, gdzie było życie zostawiałem w kształtach współczesnych. Akurat w sumie z mojej winy umknęła mi Wilkinia, która była samodzielnym lądem przynajmniej od 2009.

A co do spowitych mgłą kontynentów czy wysp to akurat w mikro nie jest niczym dziwnym, bo przecież większość ziem "wyłaniała się z mgły" co jakiś czas.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Czy dobrze rozumiem, że Stary Mikroświat podrzucił tego gorącego ziemniaka Nordacie i Vaarlandowi? Jeżeli oni nie musieli się zgadzać, to dlaczego my musimy? Jestem zawiedziony, że nasz region mikroświata jest w dalszym ciągu traktowany jako obszar do którego można wszystko wrzucić bez przejmowanie się ładem i składem.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 22 sie 2024, 09:37 Czy dobrze rozumiem, że Stary Mikroświat podrzucił tego gorącego ziemniaka Nordacie i Vaarlandowi? Jeżeli oni nie musieli się zgadzać, to dlaczego my musimy? Jestem zawiedziony, że nasz region mikroświata jest w dalszym ciągu traktowany jako obszar do którego można wszystko wrzucić bez przejmowanie się ładem i składem.
A kto tak twierdzi? Akurat to sami ludzie z Kompasu uznali, że zwiększenie wielkości ich wyspy w samym centrum Mikroświata (przecięcie się równika i południka zero) jest trochę przesadą. Zapytali się gdzie nie byłoby by z tym problemu, a jednocześnie chcieli mieć blisko do innych dla narracji komunikacyjnych z "naszym uniwersum".

Przyznam, że sam optowałem za taką lokalizacją Kompasu... uznając, że są wartościowym nabytkiem do kontaktów, skoro chcą być obecni również i u nas czyli poza swoją grą. Byłem przekonany, że nikomu nie będzie tutaj przeszkadzał, szczególnie, że z Orientyki były głosy, że nie ma problemu. W końcu to ma być ponad 1000 km od najbliższego lądu... 1000 km to tyle ile jest Islandia od Norwegii

Chcieli mieć w miarę blisko do Hasselandu, bo tam mają mieć bazę do tankowania swoich łodzi latających, nie chcieli być gdzieś na antypodach, by mieć dobre połączenia dla swoich działań poza grą.

Dlaczego nazywasz to "gorącym ziemniakiem"? A co jest w tym Kompasie nie tak? Kształt ma wg niektórych "za brzydki"? No cóż oni działają w grze... akurat pewnie ja ich lepiej rozumiem bo też robię wizualizację w grach.

Argument trochę jak ci krytycy obecnej mapy... też twierdzili, że jest zła bo "brzydka" i KIK-owa była "ładniejsza". Odpowiem tak samo jak im - mapa nie ma być ładna, ma odzwierciedlać rzeczywistość, nawet wirtualną. Kompas jest jaki jest i trzeba go takim zaakceptować.

Obecność kompasu na Pollinie jest moim zdaniem bardzo wartościowe... cały czas płaczemy o kryzysach demograficznych mikronacji, o braku nowych twarzy itd. Jednak jak pojawia się okazja na takie nowe twarze, którym przecież może się i na forach spodobać... nie muszą i może nawet nie chcą tkwić tylko w grze to robią się sztuczne problemy i zaczynają się warunki.

Przykro mi bardzo, bo choć jestem stary to jeszcze nie mam sklerozy i pamiętam jak mikronacje na "S" i "D" traktowały "nas z góry", uważali że mamy się do nich dostosowywać (pamiętasz Andrzeju jak chcieli byśmy zmienili kształty Anatolii?), taki "wszechwiedzący KIK" sobie zmniejszał nasze lądy im były za duże w stosunku do ich "starych mikronacji"... etc. Co wtedy zrobiliśmy? Pokazaliśmy im "środkowy palec" i bawimy się do dzisiaj.

A teraz co? Posiedzieliśmy trochę w mikro... jedna z tych starych mikronacji w zasadzie podupadła, druga się raczej izoluje, a my zaczynamy zachowywać się tak samo jak oni przed laty. Chcemy wymusić na Kompasie zmianę kształtu czy wielkości, chcemy ich wywalić na antypody bo nam się za blisko lokują.

Może nam teraz powinno się pokazać "środkowy palec", skoro zachowujemy się tak jak nas traktowano przed laty.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Ronon Dex pisze: 22 sie 2024, 10:44 Przykro mi bardzo, bo choć jestem stary to jeszcze nie mam sklerozy i pamiętam jak mikronacje na "S" i "D" traktowały "nas z góry", uważali że mamy się do nich dostosowywać (pamiętasz Andrzeju jak chcieli byśmy zmienili kształty Anatolii?), taki "wszechwiedzący KIK" sobie zmniejszał nasze lądy im były za duże w stosunku do ich "starych mikronacji"... etc. Co wtedy zrobiliśmy? Pokazaliśmy im "środkowy palec" i bawimy się do dzisiaj.
Republika Bialeńska powstała na istniejącym od 2006 r. Archipelagu Valhalli. Nawiązywaliśmy z resztą do państw istniejących tam przed nami i staraliśmy się zachowywać ciągłość oraz logikę rozwoju dziejowego. Dokładnie tak samo jest w przypadku Nowej Ordy, Nan Di, Arcadii...
Mój stosunek do usypywania nowych lądów (zwłaszcza takich wielkich i kwadratowych) był, jest i pozostanie negatywny. Krytykowałem też wszystkie zmiany kształtu Nordaty, zatapianie wybrzeży, itd.
Ronon Dex pisze: 22 sie 2024, 10:44 A teraz co? Posiedzieliśmy trochę w mikro... jedna z tych starych mikronacji w zasadzie podupadła, druga się raczej izoluje, a my zaczynamy zachowywać się tak samo jak oni przed laty. Chcemy wymusić na Kompasie zmianę kształtu czy wielkości, chcemy ich wywalić na antypody bo nam się za blisko lokują.
Proponuję umieścić Kompas u samych wybrzeży Sarmacji i Dreamlandu. Wszak kształt jest "normalny", wszyscy na zjeździe byli zachwyceni integracją z minenacjami i w ogóle nie wiadomo, dlaczego się czepiam. Na pewno się ucieszą.
Awatar użytkownika
Anonim Stempel
Kontakt:

Post autor: Anonim »

Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 23:16 W tych całych rozmowach jednak z taką butą, postawą "ma być tak i już" jest Kompas. Nasza czwórka mimo różnic w szczegółach modyfikuje swój pogląd na sprawę. Voxland zapowiedział, że jeżeli kształt będzie naturalny to nie będzie podtrzymywać sprzeciwu. Ronon ma rację, że państwo nie 1-2 osobowe powinno mieć prawo do ustanowienia sobie większego terytorium. Szkoda, że nie OBPP, ale niechaj będzie.

Argument o kwadratowości Kompasu i tym, że MA być kwadratowy na mapie dalej uważam za inwalidę. Skoro nie chcecie modyfikować stricte ziem Kompasu to czemu po prostu nie dodacie wokół niego dodatkowych ziem, które nadadzą mu tej naturalności? Nie będzie tego w grze, będzie na mapie, będzie w narracji, możecie to zostawić jako ziemie niczyje, a możecie to wziąć w rozwijane na forum terytoria. Jestem pewna, że gdybyście tak podeszli do tematu widząc zdania tutaj padające to nie toczylibyśmy do teraz tej dyskusji. Każdy byłby ukontentowany.
Kompas MA być kwadratowy, bo taki jest mikroświat, w którym się kreuje, czyli w grze narzuconej kształtem. To nie jest tak, że nie ma woli do dostosowywania się. Wola jest, ale co do umiejscowienia. Z założenia społeczność Kompasu chce, aby każdy teren był "namacalnie" modyfikowalny. Dorysowywanie sztucznych terenów oznaczałoby, że terytoria te na zawsze pozostały niezagospodarowane i nietykalne dla innych.

Co do naturalności - kwadratowy Kompas jest jak najbardziej naturalny. Ot chociażby można tu przytoczyć jako przykład Sentinel Północny, który jest kwadratowy z natury.

Albo przykład w drugą stronę - sztucznie usypywana wyspa w Polsce, Wyspa Estyjska na Zalewie Wiślanym. ;)
Dlatego ja argument o nienaturalności Kompasu uważam za inwalidę.

Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 23:16 Już możemy przyjąć, że obok Sambanaafryki wyrasta dodatkowa wyspa, która zawsze tam była, ale nie wiem, była spowita wielkimi mgłami i uznawana za trójkąt bermudzki. Przyjmie się, że to część tego kontynentu by nie dodawać nowego i wszyscy mamy spokój. Kompas powinien nauczyć się iść na kompromis.
A ja myślę, że WKW zbyt poważnie traktuje wydarzenia w mikroświecie. Wszakże mikronacje mają to do siebie, że tutaj zawsze się działy dziwne wydarzenia, czasami totalnie abstrakcyjne i całkowicie niespowite z zasadami logiki.
Równie dobrze Kompas mógł zostać usypany z urobku voxlandzkiego, bo zbudowanie miasta w takim Minecrafcie zajmuje setki jak nie tysiące godzin. W odróżnieniu od kopiowania Wikipedii (vide Aguria z atlasem grzybów xD) czy od wklejania to co AI wypluje, tworzenie coś odręcznie własnego zajmuje dużo więcej czasu. Zwiedziłem Osiek, zobaczyłem te budowle i postanowiłem tu pozostać. Więc zamiast zakładać albo z góry przyjmować, uznajmy, że faktycznie coś się zadziało i pojawiła się nowa nacja.

Dla mnie kartografia zawsze była bardzo ważna w mikronacjach, bowiem zawsze to zostaje wieczny dowód, że dana nacja zaistniała w mikroświecie i wywarła pewien wpływ. W przeciwieństwie do Micropedii, mapę można łatwo i szybko odnaleźć, a następnie odwołać się do pewnych zdarzeń, tak jak w tym wątku poruszono mapy Pel Nandera. Powiew świeżości nikomu nie zaszkodzi, a może przyczynić się do dalszej ewolucji całego uniwersum.
Andżej-chan pisze: 22 sie 2024, 10:56
Ronon Dex pisze: 22 sie 2024, 10:44 Przykro mi bardzo, bo choć jestem stary to jeszcze nie mam sklerozy i pamiętam jak mikronacje na "S" i "D" traktowały "nas z góry", uważali że mamy się do nich dostosowywać (pamiętasz Andrzeju jak chcieli byśmy zmienili kształty Anatolii?), taki "wszechwiedzący KIK" sobie zmniejszał nasze lądy im były za duże w stosunku do ich "starych mikronacji"... etc. Co wtedy zrobiliśmy? Pokazaliśmy im "środkowy palec" i bawimy się do dzisiaj.
Republika Bialeńska powstała na istniejącym od 2006 r. Archipelagu Valhalli. Nawiązywaliśmy z resztą do państw istniejących tam przed nami i staraliśmy się zachowywać ciągłość oraz logikę rozwoju dziejowego. Dokładnie tak samo jest w przypadku Nowej Ordy, Nan Di, Arcadii...
Mój stosunek do usypywania nowych lądów (zwłaszcza takich wielkich i kwadratowych) był, jest i pozostanie negatywny. Krytykowałem też wszystkie zmiany kształtu Nordaty, zatapianie wybrzeży, itd.
Republika Bialeńska przeżyła nawet "Kryzys Czk..." (kto wie, ten wie. Nie jestem pewien czy swego czasu Robert nie zakazał używania nazwiska w mikronacjach) akurat za mojej prezydentury. Ostatecznie kwestia Wysp Valhallijskich rozwiązała się tak, że Bialenia po kilku latach nienawiści nawiązała stosunki dyplomatyczne z Księstwem Sarmacji, a Robert von Thorn usypał własną Valhallę w Sclavini. I w ten sposób w mikroświecie mieliśmy właściwie 4 takie same wyspy. :geek:
Tak, wyglądało to komicznie i bardzo dobrze, że zostało to zasypane.
Andżej-chan pisze: 22 sie 2024, 10:56
Ronon Dex pisze: 22 sie 2024, 10:44 A teraz co? Posiedzieliśmy trochę w mikro... jedna z tych starych mikronacji w zasadzie podupadła, druga się raczej izoluje, a my zaczynamy zachowywać się tak samo jak oni przed laty. Chcemy wymusić na Kompasie zmianę kształtu czy wielkości, chcemy ich wywalić na antypody bo nam się za blisko lokują.
Proponuję umieścić Kompas u samych wybrzeży Sarmacji i Dreamlandu. Wszak kształt jest "normalny", wszyscy na zjeździe byli zachwyceni integracją z minenacjami i w ogóle nie wiadomo, dlaczego się czepiam. Na pewno się ucieszą.
Jasne, Kompas może dokonać dryfu kontynentalnego. Tylko dlaczego miałaby to robić, bo akurat ktoś tak tupie nóżką? Jeszcze zrozumiałbym bliskość lądu na dziesiątki v-kilometrów albo regulacje traktatowe w docelowym obszarze. :roll:
/-/ HEWRET Z GERWENU

Ten użytkownik został zbanowany za trolling i przekroczenie granic kulturalnej dyskusji, m.in. za poniższą wypowiedź:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

HzG pisze: 22 sie 2024, 11:23 Albo przykład w drugą stronę - sztucznie usypywana wyspa w Polsce, Wyspa Estyjska na Zalewie Wiślanym. ;)
Dlatego ja argument o nienaturalności Kompasu uważam za inwalidę.
Ja również... pominąłeś jeszcze bardziej "dziwne" i większe czy efektowniejsze czyli te sztuczne wyspy w Dubaju czy choćby port lotniczy Kansai (RJBB) w Japonii.

Ja nie rozumiem co stoi na przeszkodzie by przyjąć, że "Kompasowcy" zbudowali sztuczny ląd na bazie dawnej (i udokumentowanej mikronacyjnie przynajmniej od 2009) wyspy Wilkinia? Jej nieobecność na mapie jest moim błędem, do którego się przyznaję - nikt nie jest nieomylny.

To, że kompas jest o wiele większy od realowych sztucznych wysp? No i co z tego? Wiele rzeczy w mikro powstaje szybciej i w większych "rozmiarach" niż to ma miejsce w realu?

Nierealności mamy wiele... choćby kraje cofnięte w czasie i jakoś sobie z tym radzimy, to co ze sztuczną wyspą o sporej wielkości sobie nie poradzimy? Usypało się swego czasu Voxland o podobnej wielkości do planowanego kompasu i jakoś sobie trwa... co więcej usypało się całą Nordatę, usypało Vaarland... w zasadzie wszystko kiedyś zostało usypane.

W zasadzie biorąc pod uwagę sposób budowy świata w tej wspomnianej grze (nie znam jej, wiem to z "przekazów ustnych") to narracja, że Kompas zbudowano (jako sztuczną wyspę) na oceanie (na bazie nieco mniejszego lądu o innym kształcie) ma wiele sensu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Czytając tą dyskusję cały czas się zastanawiam, po co ten cały Kompas chce umieszczać się na mapie? Po co? Skoro mikronacjami nie są ani nie zamierzają wchodzić do tego naszego uniwersum? Po co im to? Przyjrzałem się jednak tej mapie, którą przedstawiła p. Windsachen i sądzę, że właściwie jest dla nich takowe miejsce na naszym globie - miejsce wskazane numerem zero. Jeśli wyklaruje się jakaś decyzja, jako skromny obywatel Arcadii będę orędował za ich lokacją w tym miejscu.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Francisco País pisze: 22 sie 2024, 14:12 Czytając tą dyskusję cały czas się zastanawiam, po co ten cały Kompas chce umieszczać się na mapie? Po co? Skoro mikronacjami nie są ani nie zamierzają wchodzić do tego naszego uniwersum? Po co im to? Przyjrzałem się jednak tej mapie, którą przedstawiła p. Windsachen i sądzę, że właściwie jest dla nich takowe miejsce na naszym globie - miejsce wskazane numerem zero. Jeśli wyklaruje się jakaś decyzja, jako skromny obywatel Arcadii będę orędował za ich lokacją w tym miejscu.
Z całego serca popieram. Tam obecnie znajduje się Osiek, więc i reszta Kompasu może się tam ulokować. Większość zjazdowiczów wywodzi się z sarmackiego kręgu kulturowego, więc jeżeli tam padły jakieś ustalenia, to z pewnością Sarmaci, Leoci, itd. z radością powitają nowego sąsiada.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””