Dzięki czyli wiem co poprawić.Robert Drenin pisze: 24 sty 2024, 17:31 Z tym już zapytałem się Bolesława i powiedział, że Kirym oficjalnie jest niepodległym państwem, więc de facto na mapie należałoby zaznaczyć osobno.
Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Fryderyk Orański • Stempel
- Kontakt:
@Ronon Dex mam pytanie. Czy istnieje może wersja takiej mapy ale jedynie czarno biała. Taka z konturami, granicami ale jedynie czarno biała. Bo w sumie mogłaby ona się przydać do tego, aby robić np. mapy o tym kto posiada np. dane uzbrojenie. Wpadłem na taki pomysł, po tym jak na realnej wikipedii widziałem takie mapy i pomyślałem, że skoro tak wiele państw współpracuje z Waszymi zakładami zbrojeniowymi, to pewnie dałoby radę zrobić mapę użytkowników danych pojazdów, czołgów, dział, samolotów i okrętów.

/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Nie istnieje jako gotowa całość, ale można ją bez problemu i bardzo szybko zrobić z prostego powodu:Friedrich von Baden pisze: 25 sty 2024, 10:41 @Ronon Dex mam pytanie. Czy istnieje może wersja takiej mapy ale jedynie czarno biała. Taka z konturami, granicami ale jedynie czarno biała.
Mam pojedyncze pliki dla każdego kontynentu (są one 4 razy większe, by przy zmniejszaniu zachować stosowną jakość), która składają się z warstw:
- kontury kontynentów,
- kontury kontynentów z granicami
- kolory wypełniające (dla poszczególnych państw)
Te pliki po połączeniu warstw i czterokrotnym zmniejszeniu są wklejane na mapę ogólną, gdzie odrębnymi warstwami jest podkład, nazwy krajów i opisy.
Wystarczy, że określisz na jakim podkładzie ma to być zrobione (np. na białym tle, na szarym tle z białym polem kontynentu, odwrotnie, tak jak jest z niebieskim morzem i białymi kontynentami, z południkami lub bez, z nazwami lub bez - choć pewnie bez nazw państw bo mogą wypadać w miejscu gdzie chcesz coś oznaczyć i opisać itp.) i w zasadzie "godzinkę przy kawie" można dowolną "mapę konturową" wytworzyć. Żaden problem... sprecyzuj "zapotrzebowanie", a dostaniesz co potrzebujesz.
PS. W sumie masz fajny pomysł... połączyłbym to z legendą zawierająca np. loga przedsiębiorstw, wraz z krótkim info na ich temat.
- Fryderyk Orański • Stempel
- Kontakt:
Ja bym to widział tak. Niebieskie morza, białe kontynenty, czarne granice.Ronon Dex pisze: 25 sty 2024, 12:43Nie istnieje jako gotowa całość, ale można ją bez problemu i bardzo szybko zrobić z prostego powodu:Friedrich von Baden pisze: 25 sty 2024, 10:41 @Ronon Dex mam pytanie. Czy istnieje może wersja takiej mapy ale jedynie czarno biała. Taka z konturami, granicami ale jedynie czarno biała.
Mam pojedyncze pliki dla każdego kontynentu (są one 4 razy większe, by przy zmniejszaniu zachować stosowną jakość), która składają się z warstw:
- kontury kontynentów,
- kontury kontynentów z granicami
- kolory wypełniające (dla poszczególnych państw)
Te pliki po połączeniu warstw i czterokrotnym zmniejszeniu są wklejane na mapę ogólną, gdzie odrębnymi warstwami jest podkład, nazwy krajów i opisy.
Wystarczy, że określisz na jakim podkładzie ma to być zrobione (np. na białym tle, na szarym tle z białym polem kontynentu, odwrotnie, tak jak jest z niebieskim morzem i białymi kontynentami, z południkami lub bez, z nazwami lub bez - choć pewnie bez nazw państw bo mogą wypadać w miejscu gdzie chcesz coś oznaczyć i opisać itp.) i w zasadzie "godzinkę przy kawie" można dowolną "mapę konturową" wytworzyć. Żaden problem... sprecyzuj "zapotrzebowanie", a dostaniesz co potrzebujesz.
PS. W sumie masz fajny pomysł... połączyłbym to z legendą zawierająca np. loga przedsiębiorstw, wraz z krótkim info na ich temat.
W sumie nawet ciekawy pomysł aby wstawiać loga, i zrobić jakąś legendę. Na razie chcę zobaczyć mapę, a póxniej zobaczy też jak się życie potoczy...
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Mówisz (piszesz) i masz... jak coś poprawić to wal śmiało.Friedrich von Baden pisze: 25 sty 2024, 14:17 Ja bym to widział tak. Niebieskie morza, białe kontynenty, czarne granice.

Link do kustosza.
Przy publikacjach poproszę tylko o jakiś mały druczek dotyczący autorstwa oraz jak to nie kłopot to w tekście postu jakiś link do https://bastionpollin.pl/mapy-mikroswiata/ - tutaj chodzi o to by w razie czego trafiały do mnie uwagi dotyczące aktualności mapy - bo bez informacji trudno o bieżące poprawianie map.
A tak z czystej ciekawości, dacie radę wygenerować mapę do PDF?
Benjamin
A jaki problem?
Ostatnia mapa: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852190.pdf

Konturowa: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 852191.pdf

Aaa nic 
Myślałem, że PS wygeneruje wektorowy PDF
Myślałem, że PS wygeneruje wektorowy PDF
Benjamin
Nie wiem co zrobiłby PS - od paru lat nie bawiłem się PS (moja całkiem legalna, ale stara wersja... PS 6.1 zdechła wraz z którąś aktualizacją Win10... obecnie już kolejny komp i Win11), bo przeniosłem się na darmowego GIMP-a. Nie param się zawodowo grafiką komputerową i nie warto mi kupować aktualnego PS-a, za jakieś 1,5 k PLN (a może i teraz więcej... nie wiem straciłem zainteresowanie PS-em). Za taką kwotę to mam np. kupę fajnych i świetnie zrobionych samolotów do MSFS2020 itp.